Recepty z Irska
...aneb malá irská kuchařka. Více o irské gastronomii.
Irish stew
Jako u každého jídla, tím spíše u guláše, existuje množství variant. Zde je jeden klasický předpis.
- 600g syrového masa (jehněčího, skopového nebo hovězího)
- 600g brambor
- 200g mrkve
- 200g cibule
- 6 šálků masového vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- česnek, snítka tymiánu, sůl, pepř, sekaná petrželka
- lze přidat i šálek piva Guinness nebo červeného vína, případně oboje
Maso pokrájíme na kostky, oloupané brambory, mrkev a cibuli na kolečka. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme kostky masa (cca 5 min), pak přidáme česnek a ještě asi minutu smažíme. Po té přilijeme vývar (případně pivo nebo víno), podle chuti sůl a tymián. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi hodinu.
Zatím v druhém hrnci roztavíme máslo, přidáme brambory, cibuli a mrkev a do zlatova opékáme (cca 20 min). V průběhu přidáme pepř.
Nakonec vysypeme opečenou zeleninu do hrnce s masem a nadále dusíme, až je maso pěkně měkké (cca dalších 40 min). Před podáváním případně dochutíme (sůl, pepř) a na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Nejlepší je však Irish stew až druhý den, po té, co se dobře proleží.
Shepherd's pie
Původně irské jídlo, které se v různých obměnách rozšířilo i do dalších zemí, zejména Británie a Severní Ameriky.
- ½ kg mletého masa (nejlépe libové jehněčí, případně hovězí)
- 1 kg brambor
- 1 větší cibule
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce másla
- 200 ml vývaru (lze užít masox)
- 200 ml mléka
- 2 mrkve, případně další zelenina (kukuřice, kapusta apod.)
- strouhaný sýr na zapečení (volitelně)
- koření: rozmarýn, celerová nať, pepř, sůl.
Mleté maso na pánvi osmažíme do hněda, přidáme mrkev pokrájenou na kolečka (či jinou zeleninu), osmaženou cibulku a koření. Směs zaprášíme moukou, mícháme a ještě chvíli (cca 3 min) pražíme. Pak zalijeme vývarem a necháme asi půl hodiny dusit.
Zatím oloupeme, nakrájíme a uvaříme brambory. Kompletně slijeme vodu a brambory rozmačkáme na co nejhladší směs. Přidáme máslo, mléko a koření dle chuti. Vypracujeme hladkou a spíše řidčí kaši, která pak dobře "zapadne" do hrbolatého povrchu mletého masa (viz dále).
Jakmile je maso měkké, slijeme přebytečnou tekutinu, případně ještě necháme na ohni odpařit. Připravenou směs rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě na dno pečící misky nebo pekáčku. Překryjeme bramborovou kaší, uhladíme a potřeme rozpuštěným máslem (případně posypeme strouhaným sýrem). Propícháme vidličkou a dáme zapékat.
V předehřáté pečící troubě zapákéme na 200°C asi ½ - ¾ h, dokud povrch není do zlatova opečen.
Irská káva
Je samozřejmě na každém kuchaři či barmanovi, jak tento celkem jednoduchý míchaný nápoj připraví, ale zde je originální postup z Irska:
- 4 díly silné černé kávy
- 2 díly irské whiskey
- 1,5 dílu čerstvé smetany (nikoliv šlehačky)
- 1 lžička cukru, nejlépe hnědého
Kávu, whiskey a cukr smícháme a zahřejeme, ale nevaříme! Nalijeme do sklenky z varného skla a opatrně převrstvíme smetanou, která při troše šikovnosti zůstane oddělena nad kávou. Podává se horké.
Poznámka: pokud použijete "europanáka" whisky (4 cl), pak potřebujete 8cl kávy a 3 cl smetany. Výsledkem bude 1,5 dcl sklenka irské kávy.