Irská kuchyně

Irská kuchyně nemá v cizině zrovna nejlepší pověst, ale ne tak zcela právem. Dříve sice bylo obtížné se v Irsku chutně najíst, dnes to ale zdaleka neplatí. S ekonomickým rozvojem země i růstem turismu přibylo množství míst, kde můžete dostat výtečně připravené místní speciality.

Irské jídlo

Základem irské kuchyně jsou tradičně brambory a ostatní zelenina, zejména zelí, kapusta a cibule. Dnes k nim navíc přibylo velké množství masa: skopového, jehněčího i hovězího. A pochopitelně ryby a mořské plody, jak se na zemi obklopenou mořem sluší. Mezi typická jídla patří:

  • Irish stew - asi vůbec nejznámější jídlo, volně přeloženo to znamená "guláš". Připravuje se většinou z jehněčího masa a doprovází ho vydatná omáčka se zeleninou (nejčastěji cibule, petrželka, mrkev a samozřejmě brambory). Recept.
  • Colcannon - vařené brambory s kapustou a česnekem
  • Champ - bramborová kaše s mladou cibulkou
  • Boxty - bramborové placky, plněné či neplněné
  • Coddle - směs (společně) vařených brambor, slaniny, klobásy a cibule
  • Shepherd's pie - "Pastýřův koláč" - masový nákyp zapečený s bramborovou kaší (recept)
  • Jehněčí kotlety s mátovou omáčkou
  • Barm brack - sladký kvasnicový chléb se sušeným ovocem a aromatickým kořením
  • Soda bread - tradiční irský chléb, který rychle vykyne díky přidání sody do těsta. Neobsahuje kvasnice.

Irské pití

  • Guinness - světoznámé irské černé pivo. Jde o zcela jiný typ piva, než známe od nás, tzv. "stout". Tak jako u nás je nejrozšířenějším typem piva ležák, v Irsku je jím stout. Stout je hořké chuti a mívá hustě krémovou pěnu. Vyrábí se ze silně praženého ječmenného sladu, což mu dodává vysloveně karamelovou, někdy až kávovou příchuť.
    Guinnes ovšem pochopitelně není jediným takovým irským pivem. Je pouze nejznámějším. Další významné pivovary jsou: Murphy's, Beamish.
  • Irská whiskey - od skotské se liší jednak písmenkem "e" v názvu (skotská se píše "whisky") a druhak počtem destilací. Zatímco skotská se destiluje dvakrát, irská zásadně třikrát. Její chuť je jemnější nejen díky tomu. Další rozdíl je totiž v tom, že zatímco slad na skotskou se suší v rašelinovém dýmu, irský nikoliv. Irové používají pouze čistý horký vzduch. Proto irská whiskey nikdy nemá onu kouřovou příchuť, jež je naopak typická pro whisky skotskou.
  • Irská káva - horká káva s irskou whiskey, cukrem a smetanou
  • Baileys - krémový sladký likér vyráběný z irské whiskey a smetany

Recepty na některá z jídel a pití najdete na samostatné stránce.